AHA & BHA, wat is het verschil?

Waarschijnlijk heb je er al ooit van gehoord, de fruitzuren AHA’s en BHA’s in skincare. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Wat doen ze voor jouw huid? En welke kan je het beste gebruiken?

Wil jij een gezonde glow en een gladde huid? Dan is exfoliëren (door middel van het gebruik van AHA’s en BHA’s), ofwel de dode huidcellen verwijderen, echt een must. Door te exfoliëren verwijder je de dode huidcellen welke zorgen voor een doffe en onzuivere huid. Vanaf ongeveer je 25ste krijgt je huid meer moeite met het kwijtraken van dode huidcellen. Help je huid hier een beetje mee en je krijgt snel weer een gezonde glow!

Je kunt natuurlijk je huid fysiek exfoliëren (dus scrubben), maar dit is zeker niet de beste manier om de dode huidcellen te verwijderen. Scrubben zorgt namelijk voor micro tears in je huid (kleine scheurtjes) en verwijdert alleen de bovenste laag dode huidcellen. Dit terwijl er in meerdere huidlagen dode huidcellen zitten en juist deze zorgen voor een doffe huid. Dus, fysiek exfoliëren (scrubben)? Nee. Chemisch exfoliëren (dus AHA’s en/of BHA’s gebruiken)? Ja. Maar hoe krijg je nou echt zo’n mooie glow? Lees snel verder!

AHA’s en BHA’s (en PHA’s)

Er zijn verschillende soorten fruitzuren: AHA’s (Alpha Hydroxy Acids) en BHA’s (Beta Hydroxy Acids). Onder deze AHA’s en BHA’s horen ook weer verschillende soorten zuren. Over deze verschillende zuren lees je meer hieronder. Je hebt ook de PHA’s (Poly Hydroxy Acids). De meest bekende PHA’s zijn Lactobionic acid en de Gluconolactone. Dit is een wat minder bekend zuur en de werking is vergelijkbaar met Glycolzuur (AHA). De moleculen zijn van PHA’s alleen een stuk groter dan die van AHA’s en BHA’s, waardoor het zuur minder effectief is. Hoe kleiner de moleculen, hoe dieper het zuur in de huid trekt. Glycolzuur heeft bijvoorbeeld hele kleine moleculen, waardoor het zuur dieper in de huid trekt. Je hebt nog wat andere fruitzuren maar BHA en AHA zijn de meest bekende en hier is het meeste onderzoek naar gedaan.

Wat kunnen exfolianten voor jouw huid betekenen? (afhankelijk van de soort en de hoogte van de concentratie):

 • Pigmentvlekjes en rimpeltjes minder zichtbaar maken
 • Het werkt verhelderend waardoor je een minder doffe en een meer effen huidteint creëert. Het maakt dan ook een ruwe huid gladder
 • Ontstopt poriën en voorkomt verstoppingen van de talgklieren waardoor puistjes minder kans krijgen
 • Verbetert de vochtbalans van je huid en daardoor ook de hydratatie
 • Glycolzuur (AHA) kan (wanneer je het gebruikt in combinatie met een zonnebrandcrème) de kans op het krijgen van huidkanker verminderen

BHA is eigenlijk het meest geschikt voor een gecombineerde tot vettige huid of wanneer je last het van puistjes. AHA is goed voor een droge- of zonbeschadigde huid.

Welke het allerbeste bij jou past leg ik verder in deze post uit.

Wat is AHA?

Onder Alpha Hydroxy Acids (AHA’s) vallen onder andere glycolzuur (glycolic acid), melkzuur (lactic acid) en appelzuur (malic acid). AHA’s zijn water-oplosbare zuren. Deze zuren zijn natuurlijk en (soms) synthetisch.

Je hebt waarschijnlijk wel eens van Glycolzuur en melkzuur gehoord. Dit zijn dan ook de meest bekende AHA’s. Deze zuren geven je die gezonde en frisse glow, laten je huid er jonger uitzien en zachter aanvoelen. AHA’s maken plaats voor nieuwe, frisse huidcellen, doordat ze de oude huidcellen losmaken. Daarnaast stimuleren AHA’s ook de celvernieuwing in de onderste lagen van de huid en verbeteren ze de vochtbalans. Je pakt dus niet alleen die bovenste huidlaag aan! Door het gebruik van AHA’s versnel je het proces van de huidvernieuwing en zorg je ervoor dat de huid meer vocht vasthoudt. Je kunt daarom AHA’s prima gebruiken wanneer je een droge huid hebt.

Glycolzuur heeft dus zeer kleine moleculen, waardoor deze vorm het effectiefst is. Heb je last van een gevoelige huid? Kies dan liever voor een melkzuur. De moleculen van melkzuur zijn namelijk wat groter waardoor deze wat minder heftig en diep in de huid trekken.

Wat is BHA?

Onder Beta Hydroxy Acid (BHA) valt onder andere salicylzuur BHA en is in olie oplosbaar. Om deze reden kan het zuur dan ook tot diep in de poriën reinigen. Daarnaast heeft het verzachtende en kalmerende eigenschappen waardoor het ontstekingsremmend en antibacterieel werkt. Salicylzuur werkt ook super goed als je last hebt van acne.

BHA is geschikt voor alle huidtypen en werkt hydraterend, verstevigend, zorgt ervoor dat eventuele fijne lijntjes en rimpeltjes minder zichtbaar worden en dat de structuur en teint verbeteren. Daarnaast werkt BHA goed voor mensen die last hebben van verstopte poriën, rosacea en gerstekorrels. Wanneer je last hebt van een normale tot vette huid is een BHA perfect!

De verschillende soorten AHA’s en BHA’s. En het zijn er veel! (en dit is nog niet eens alles)

Je hebt een aantal verschillende AHA’s en BHA’s. Alle zuren hebben hun eigen werking, de een wat sterker dan de ander.

Een aantal verschillende AHA’s & BHA’s zijn (en meest bekende):

 • GLYCOLZUUR (glycolic acid, AHA).
  • Huidtype: Alle huidtypen behalve een gevoelige huid.
  • Wat doet het voor je huid? Het vermindert huid pigmentatie, exfolieert de huid, vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpeltjes, verkleint de poriën, verbetert de collageen productie en zorgt voor een gezonde gloed op de huid.
  • Meer informatie: van nature komt glycolzuur voor in suikkerriet. Glycolzuur is (samen met melkzuur) dus een van de meeste bekende AHA’s, mede omdat deze AHA het beste onderzocht is. Ze weten dus ook dat dit zuur goed werkt en voor alle huidtypen en leeftijden geschikt is. Glycolzuur is zeer effectief vanwege de kleine moleculen. Deze moleculen dringen gemakkelijk door de bovenste lagen van je huid, waardoor de ‘nieuwe’ huid beter zichtbaar wordt.
   Glycolzuur heeft ook de eigenschap om je huid te hydrateren en helpt je huid te “leren” hoe hij de natuurlijke vochtbalans kan behouden.

 • MELKZUUR (lactic acid, AHA).
  • Huidtype: Droge huid, uitgedroogd, gevoelig en gecombineerde huid.
  • Wat doet het voor je huid? Exfolieert de huid, vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpeltjes, verbetert de textuur van de huid, verkleint de collageen productie, kan de huid microbiome verbeteren, hydrateert.
  • Meer informatie: wordt verkregen uit melk. De werking is in principe hetzelfde als glycolzuur, maar doet er iets langer over om door de bovenste huidlagen te dringen. Dit komt door de grotere molecuulstructuur. Wil je je huid alleen hydrateren? Dan is in vanaf 2% concentratie voldoende. Wil je je huid echt exfoliëren? Dit kan al vanaf 5%, maar het werkt het beste tussen de 5% en 10%.

 • APPELZUUR (Malic acid, kruising tussen BHA en AHA).
  • Huidtype: Alle huidtypen behalve een gevoelige huid.
  • Wat doet het voor je huid? Werkt iets minder goed dan glycolzuur en melkzuur maar kan hetzelfde effect hebben wanneer je appelzuur combineert, vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpeltjes, exfolieert de huid, zorgt voor een verbeterde huidstructuur.
  • Meer informatie: komt van appels en peren. Appelzuur is vaak een AHA en komt uit appels. Ik leg nu even de focus op appelzuur welke een AHA is. Omdat de moleculen groter zijn dan die van glycolzuur en melkzuur, duurt het nog wat langer voordat deze echt een exfoliërende werking heeft. Naast exfoliëren werkt appelzuur ook perfect als antioxidant. Het beste is om appelzuur te combineren met bijvoorbeeld een exfoliant welke al melkzuur en/of glycolzuur bevat. Gebruik hiervoor een contractie van 1% -2%. Door deze zure te combineren, worden verschillende niveaus in je huid geëxfolieert.

 • WIJNSTEENZUUR (Tartaric acid, AHA)
  • Huidtype: Droge huid, gevoelige huid
  • Wat doet het voor je huid? Er is minder onderzoek gedaan naar de werking van dit zuur, kan de fijne lijntjes en rimpeltjes verminderen, exfolieert de huid, verbetert de huidtextuur, heeft een antioxiderende werking.
  • Meer informatie: Wijnsteenzuur komt voor in druiven en rode wijn. De moleculen van wijnsteenzuur zijn wat groter dan appelzuur en bijna twee keer groter dan glycolzuur. Wijnsteenzuur kan dienst doen als exfoliant als het in dezelfde concentraties wordt gebruikt als glycolzuur of melkzuur. Vaak wordt wijnsteenzuur gebruikt om andere exfolianten te ondersteunen in het behouden van de juiste pH waarden.

 • AMANDELZUUR (Mandalic acid, AHA)
  • Huidtype: Gevoelige, vette, gecombineerde en/of onzuivere huid.
  • Wat doet het voor je huid? Exfolieert de huid, vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpeltjes, verbetert de textuur van de huid, heeft een antibacteriële werking, kan een onzuivere huid verbeteren.
  • Meer informatie: komt voor in amandelen. Ondanks dat deze AHA iets minder bekend is dan anderen, mede doordat er minder onderzoek naar gedaan is, betekent dat niet dat amandelzuur niet werkt. De moleculen van amandelzuur zijn het grootst, daardoor dringt het langzaam in de huid. Om die reden is het dan ook heel interessant voor mensen met een gevoelige huid, zoals ik. Ondanks dat er niet mega veel over bekend is, heeft onderzoek wel aangetoond dat amandelzuur je huid kan stimuleren om meer talg aan te maken. Voor mensen met een vette of gecombineerde huid is dit niet zo fijn, maar voor mensen met een droge huid is dit prefect!

 • CITROENZUUR (Citric acid, AHA, soms BHA)
  • Huidtype: Vette, gecombineerde, onzuivere huid.
  • Wat doet het voor je huid? Ook hier is minder onderzoek gedaan naar de werking van dit zuur, kan de fijne lijntjes en rimpeltjes verminderen, exfolieert de huid, verbetert de huidtextuur, heeft een antibacteriële werking, kan de huid een samentrekkend gevoel geven.
  • Meer informatie: komt van sinaasappels en citroenen. Je zou denken dat citroenzuur alleen uit citroen kwam, dit is echter niet waar. Citroenzuur komt voor in veel verschillende citrusvruchten. Helaas wordt het vaak als een iets minder fijne exfoliant (werkt wel pas vanaf een concentratie van 10% of meer) gezien, omdat hij sneller irriteert. Dit komt doordat het een erg lage pH-waarde heeft, namelijk een van 2.2. Citroenzuur is vooral werkzaam als antioxidant in skincare, omdat hiervoor kleine hoeveelheden worden gebruiken. Daarnaast wordt het ook weleens gebruikt om de pH-waarde te sturen, zodat exfolianten een pH-waarde hebben waarin ze effectief zijn, maar toch mild voor de huid. Er zijn overigens geen bewijzen dat AHA producten waarbij citrusextracten gebruikt worden, werken als natuurlijke AHA’s.

 • SALICYLZUUR (salicylic acid, BHA).
  • Huidtype: Vette, gecombineerde, onzuivere huid, verstopte poriën.
  • Wat doet het voor je huid? Exfolieert de huid, vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpeltjes, verbetert de textuur van de huid, ontstopt verstopte poriën, heeft een antibacteriële werking, vermindert de vet productie.
  • Meer informatie: komt uit boomschors van de wilg. Salicylzuur reinigt tot diep in de poriën, wat helpt bij het voorkomen van puistjes. Daarnaast worden andere huidverzorgingsproducten sneller door je huid opgenomen. Deze hoeven namelijk niet door een dikke laag dode huidcellen heen maar zorgt het zuur meteen voor een gezonde, gladde en stralende huid. Salicylzuur werkt het best bij een pH-waarde tussen de 3 en 4. Heb je nog nooit eerder een product met salicylzuur gebruikt? Gebruik het product dan eerst een aantal keer per week, en bouw het dan op naar een of twee keer per dag.

Een samenvatting van bovenstaande tekst

Het is erg lastig om soms te bepalen welke zuur je het beste kunt kiezen. Ik zelf heb bijvoorbeeld een droge huid maar ook een gevoelige huid. Welke kun je dan het beste kiezen? Het is belangrijk om dan te kijken naar het product zelf.
Hoewel glycolzuur eigenlijk beter is wanneer je een droge huid hebt, is salicylzuur beter wanneer je rosacea hebt. Je kunt dan dus kiezen voor een mild product met bijvoorbeeld maar 1% salicylzuur en veel verzorgende bestanddelen of ga voor een product met melkzuur als je een droge en gevoelige huid hebt (misschien niet bij rosacea, kijk wat voor jou het beste werkt). Bij een droge, niet zo gevoelige huid kan je dus wel beter kiezen voor glycolzuur.

Twijfel je of het product geschikt is voor jouw huid? De meeste (gespecialiseerde) merken kunnen je hier goed bij helpen! Je kunt altijd je vraag stellen aan een advisor van bijvoorbeeld Alpha-H of Paula’s Choice. Je mag je vraag uiteraard ook aan mij stellen, ik help je graag mee!

Twijfel je nog? Of is bovenstaande informatie te veel? Misschien helpt dit lijstje om in ieder geval te bepalen of je het beste kunt kiezen voor een BHA of AHA.

AHA (GLYCOLZUUR/ MELKZUUR) BHA (SALICYL­ZUUR)
Aanbevolen voor:
+ Droge huid
+ Huid met zonneschade
Aanbevolen voor:
+ Vette huid
+ Gevoelige huid
+ Puistjes (acne) en mee-eters
+ Rosacea-gevoelige huid
+ Verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak
+ Bestrijdt tekenen van huidveroudering
+ Hydrateert en maakt de huid minder dof
+ Verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak en in de poriën
+ Bestrijdt mee-eters, grove poriën en puistjes
+ Ontstekings­remmende werking
– Minder geschikt als je een gevoelige huid en/of puistjes en mee-eters hebt– Niet geschikt als je allergisch bent voor aspirine (acetyl­salicylzuur)
– Salicylzuur is niet geschikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft
bron: Paula’s Choice.

Hoeveel procent AHA & BHA gebruik je?

AHA – Vaak wordt er 1% of 2% gebruikt, maar 5% of 10% worden ook verkocht. Wanneer je een naar de schoonheidsspecialiste gaat voor een peeling, kan dit percentage nog hoger liggen. Heb je een droge huid? Dan is 3% of meer is genoeg. Wil je de AHA echt gebruiken om te exfolieren? Kies dan voor 4% of minder en met een pH van 3 tot 4.
Vergeet trouwens geen SPF te gebruiken! Je huid wordt namelijk vernieuwt en hierdoor ook gevoeliger voor de zon.

BHA – Ook hier wordt vaak 1% of 2% gebruikt met een pH waarde van 3 tot 4. Wordt het product echt gebruikt om puistjes uit te drogen? Dan kan het percentage hoger liggen. BHA’s drogen de huid wel uit, dus het is belangrijk om na gebruik een olie of crème te gebruiken. Je kunt een SPF gebruiken maar dit is, zoals bij AHA wel het geval is, niet perse nodig. BHA’s maken de huidcellen namelijk niet los, terwijl AHA’s dat wel doen.

Je kunt AHA’s en BHA’s tegelijkertijd gebruiken maar liever niet samen. Kies ervoor om 1 product in de ochtend te gebruiken en de ander overdag, of ga voor om en om.

En als laatste ..

Zoals je ziet zit er niet zoveel verschil tussen BHA’s en AHA’s. Beide doen redelijk hetzelfde. Het klopt dat AHA’s een beter anti-aging effect hebben en dat BHA’s beter zijn voor een acne gevoelige huid, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Het kan zijn dat je zelf last hebt van acne, omdat je last hebt van een uitgedroogde huid. In dat geval is het beter om een AHA zoals een melkzuur omdat BHA’s je huid nog meer uitdrogen.

Het is dus super belangrijk om erachter te komen welke fruitzuur het beste bij jou past. Twijfel je? Bezoek dan een dermatoloog of een schoonheidsspecialiste. Zij kunnen je vast en zeker verder helpen!

Oh en, vergeet nooit je SPF!

Zo, een heleboel informatie maar ik vond het zo moeilijk om deze post op te splitsen of in te korten. Ik heb geprobeerd iets minder tekst erin te zetten maar dit was echt bijna onmogelijk. Er is natuurlijk nog veel meer informatie te vinden over AHA’s en BHA’s maar ik denk dat dit alles een beetje samenvat (Voor nu. Wellicht dat ik in de toekomst nog dingen aanpas/toevoeg).

Zie je iets wat niet klopt? Of heb je vragen? Dan hoor ik het heel graag!

Bronnen: dr. Jetske Ultee, Paula’s Choice, Alpha-H, sciencebecomesher.

Follow:
Share:

4 Comments

 1. Julia
  May 12, 2020 / 10:45 am

  Zoveel waardevolle informatie! Echt heel erg top dat je dit met ons deelt. Lekker overzichtelijk! Ik ga kijken welke producten het beste bij mij passen.

  Thank you!

  Julia

  • elkedesmit
   Author
   May 15, 2020 / 9:42 pm

   Ahh heel lief, dankjewel!
   Mocht je er niet uitkomen dan laat maar weten.♡

   X

 2. May 18, 2020 / 8:29 am

  Gelijk even gaan kijken wat ik gebruik, ik gebruik een peeling van the ordinary met 30% AHA en 2%BHA. Das wel veel AHA of niet? Het is wel alleen als een 10min masker en ik gebruik het niet vaker dan 1x per week. Ik ben hier net mee begonnen, maar vind het zelf wel erg fijn 🙂

  • elkedesmit
   Author
   May 18, 2020 / 10:59 am

   Oehh dat is inderdaad erg veel! Ik weet dat dit product van the Ordinary in sommige landen zelfs verboden is om te verkopen.
   Dit komt mede door de hoge concentratie aan zuren. Wat eigenlijk wel logisch is, want doorgaans zijn AHA’s zelfs al werkzaam bij een kleinere dosis. Laat staan zo’n 30%! En ook omdat jonge meiden dit product aan kunnen schaffen want zeg nou zelf, zo’n rood hoofd ziet er ook wel heel leuk uit (thanks Tik-Tok en Youtube). Hoewel er een aantal verzorgende ingrediënten in zitten die ervoor zorgen dat je huid minder snel geïrriteerd raakt (dit zijn er wel heel weinig), zit er echt een flinke klap aan zuren in. Deze worden gelukkig redelijk in balans gehouden door de pH waarde, pKa waarde en zout. Toch kan het echt een serieus gevaarlijk product zijn en helaas is dit niet voor iedereen duidelijk, waaronder hele jonge meiden.

   Het is echt belangrijk om een product met zoveel procent AHA en BHA op te bouwen. Normaal begin je eerst met toners of andere producten waar maar 3-5 procent (of zelfs minder) in zit. Deze kun je dagelijks gebruiken, afhankelijk van het product, en zo leert je huid zuren kennen en kan deze er ook aan wennen. Vanaf hier kun je het heel langzaam opbouwen op tot een percentage welke voor jou prima werkt. Als je huid dus nog geen zuren kent, kan dit product juist erg gevaarlijk zijn. Zo kun je er echt blijvende schade mee aanrichten.

   Als het voor jou werkt is dat natuurlijk super fijn, maar let alsjeblieft heel erg op. Gebruik het inderdaad niet langer dan 10 minuten (het is eigenlijk zelfs beter om eerst te starten met 5 minuten, de volgende keer 6 minuten en zo verder tot tien minuten). Gebruik je het toch langer dan tien minuten dan verwijder je nog meer huidlagen terwijl je alleen de bovenste (beschadigde) huidlagen wilt verwijderen. Sommige huidlagen zitten er namelijk echt niet voor niks. Ze zorgen er onder andere voor dat je minder snel rimpeltjes en donkere vlekjes krijgt. Daarnaast is het inderdaad niet slim om het vaker dan 1 x per week te gebruiken. Ik zou zelfs eerder aanraden om het iedere 7-10 dagen te gebruiken. Zo kan je huid er een beetje aan wennen.

   Oh en niet vergeten! Gebruik ALTIJD SPF na gebruik van de exfoliant. Vooral SPF is super belangrijk, herhaal dit dan ook regelmatig, en eigenlijk is het zelfs beter om pas na +/- 16 uur de zon in te gaan. Dit om te voorkomen dat je huid zonneschade oploopt.

   Ik heb zelf bijvoorbeeld een erg gevoelige huid dus voor mij is het beter om lagere percentages zuren te gebruiken. Voor een gevoelige huid is het product echt een no-go, helaas. Ben er zelf namelijk ook super benieuwd naar, haha. Heb al zoveel goede verhalen gehoord! Ik weet dat een aantal dermatologen etc. echt niet blij zijn met dit product maar als het voor jou werkt is dit helemaal prima. Gewoon gebruiken wat jij fijn vindt maar doe dit echt voorzichtig♡

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate