Ben&Anna Vegan + Zero Waste Tandpasta

Nog niet zo heel lang geleden keek ik in de kelderkast en het viel me ineens op hoeveel plastic zakken er lagen. En waarom? Alleen maar omdat ik steeds een tas vergeet mee te nemen wanneer ik boodschappen ga doen. En toen ging ik nadenken en keek ik om mij heen. Ik besefte hoeveel plastic ik in huis heb en hoeveel plastic (of producten waar plastic omheen zit) ik dagelijks/wekelijks/jaarlijks weggooi en verbruik. En ik weet dat ik niet de enige ben met zoveel plastic in huis. Wist je namelijk dat iedere Nederlander per jaar 1500 plastic voedselverpakkingen gebruikt? (bron: ING Economisch Bureau) En dan hebben we het alleen nog maar over voedselverpakkingen.

Ik ben dol op natuurfilms en ik kan er uren naar kijken. Toen ik een tijdje geleden weer een natuurfilm aan het kijken was (ik zal binnenkort een aantal films delen welke echt een aanrader zijn, ook als je hier normaal niet van houdt) dacht ik bij mezelf, hoe egoïstisch ben ik eigenlijk? Ik kijk naar die natuurfilms, zie hoe deze dieren leven in de vrije natuur maar tegelijkertijd last hebben van wat de mensheid doet met de aarde. Vervolgens neem ik niet eens de moeite om minder plastic te gebruiken en koop ik iedere keer weer een nieuwe, plastic tas wanneer ik boodschappen ga doen. Vanaf dat moment ben ik mij bewust geworden van wat ik koop en probeer veel meer rekening te houden met de verpakkingen en research te doen naar waar het product vandaan komt (oh, en mijn eigen tas meenemen!). Want hoeveel moeite is dat nou eigenlijk? Om gewoon te kijken naar alternatieven voor de producten die je op dit moment gebruikt waar plastic omheen zit? Denk bijvoorbeeld aan plastic waterflesjes, rietjes, boterhamzakjes, zakjes in de supermarkt voor groente en fruit, of plastic folie om je komkommer (?!), shampoo flessen en ga zo maar door. Een kleine verandering kan echt al een groot verschil maken. Ik ben mij bewust van het feit dat je hier niet altijd rekening mee kunt houden, maar wel zoveel mogelijk. Tuurlijk recyclen wij eigenlijk alles en proberen we zoveel mogelijk afval te scheiden, maar het is natuurlijk beter om de producten helemaal niet te kopen.

Om te beginnen, tandpasta. Een week geleden zag ik dat onze tandpasta bijna op was en toen ben ik gaan zoeken. Welke alternatieven zijn er voor de tube tandpasta die we altijd kopen? Ik kwam erachter dat er zo ontzettend veel alternatieven zijn! Je moet er alleen even de tijd voor nemen en research doen. Ik snap dat je misschien niet in 1 keer je nieuwe favoriete tandpasta vindt. Je hebt bijvoorbeeld tandpasta in de vorm van tabletten, in glazen potjes of in poedervorm. Ik ben zelf niet dol op tabletten en poeder. Vooral poeder vind ik altijd zo’n geknoei. Maar tandpasta in een glazen potje had ik nog niet eerder geprobeerd. Dus uiteindelijk ben ik hiernaar gaan zoeken en toen kwam ik bij de tandpasta van Ben & Anna uit.

Ik was nog niet bekend met het merk (dit is geen gesponsorde post) maar de tandpasta bevat geen parabenen, SLS, Phlataten, EDTA, formaldehyde, peroxide en microplastics. De tandpasta zit in een glazen potje en er zit een spateltje bij welke gemaakt is van bamboo. Daarnaast is de tandpasta vegan en niet getest op dieren. En wat ook fijn is, is dat je ‘m gewoon kunt kopen in een winkel bij jou in de buurt. Ze verkopen dit merk namelijk bij de Etos, Holland & Barrett en Douglas. Ik kwam er achter dat dit merk ook deodorant verkoopt. Die ga ik de volgende keer proberen als mijn Salt of the Earth deodorant op is (ook een fijne deodorant trouwens).

De tandpasta zelf is niet veel anders dan de tandpasta die ik gewend ben uit een tube. Het aanbrengen gaat in het begin wat lastiger en gaat wat onhandig want dit doe je met het spateltje. Maar als je het spateltje gewoon afspoelt en schoonmaakt nadat je ‘m gebruikt hebt is er niks aan de hand. En het is in het begin even zoeken naar hoeveel tandpasta je nodig hebt maar dit heb je snel genoeg door. Het is gewoon echt een kwestie van wennen. Ik vind het in ieder geval een fijne tandpasta (kijk ook eens naar de mooie verpakking!) en zou ‘m zo weer kopen!

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate