Een aantal maskers uitgelegd

Er zijn zoveel verschillende soorten maskers, dat je soms tussen de bomen het bos niet meer ziet. Dat heb ik in ieder geval. Ik was vroeger altijd dol op kleimaskers en maskers die warm werden enzo, totdat ik erachter kwam dat dit helemaal niet de juiste maskers waren voor mijn huid.

Ik snap dat het moeilijk is om al die gezichtsmaskers uit elkaar te houden en de juiste te kiezen. Eentje die jij fijn vindt en die ook nog een iets toevoegt aan je skincare routine. In deze post leg ik een aantal maskers uit; hoe je ze aanbrengt en wat ze doen voor jouw huid.

Bron: Summer Fridays

Sheetmasker

Een sheetmasker is echt een klassieker! Dit masker is één van de meest effectieve maskers. Je brengt deze maskers makkelijk aan en het kost heel weinig moeite om de maskers ook weer te verwijderen. Een sheetmasker geeft je huid een natuurlijke glow en het werkt hydraterend.

De sheets kunnen gemaakt zijn van papier, katoen, vezels of siliconengel. Het enige nadeel is dat je het masker maar 1 keer kunt gebruiken. Ze zijn daarom ook, samen met een collageenmasker, relatief duur in de aanschaf, helaas.

Voor welke huid is een sheetmasker geschikt?

Voor alle huidtypen.

Wat doet een sheetmasker?

Wat ze doen, ligt aan het sheetmasker zelf. Je hebt ze in zoveel verschillende soorten! Wat een sheetmasker voor jouw huid doet, is afhankelijk van de ingrediënten in het masker. Zo kan het bijvoorbeeld de huid hydrateren, egaliseren of jonger uit laten zien. Het kan ook de donkere plekjes onder je ogen verminderen en grove poriën verkleinen. Er zit dus altijd wel een masker bij voor jouw huid!

Hoe breng je het masker aan?

Je legt de sheet, vanuit de met vloeistof doordrenkte verpakking, direct op de huid. De sheet laat je ongeveer 15 tot 20 minuten zitten. Hierna hoef je het masker niet af te spoelen. Ik masseer/dep de vloeistof vaak in de huid en laat het even opdrogen. Hierna breng ik mijn moisturizer en eventueel SPF aan. Dit hoef je niet te doen maar het is wel beter voor je huid. Op die manier haal je echt het maximale uit het masker.

Crèmemasker (en slaapmasker)

Een crèmemasker zorgt voor een gladde, zachte en gehydrateerde huid. Hoewel er voor ieder huidtype wel een crèmemasker is, is het toch het meest effectief voor iemand met een normale of droge huid. Dit masker is, naast het sheetmasker, 1 van de meest bekende maskers. Een slaapmasker zorg voor een groot deel voor eenzelfde effect. Dit masker laat je alleen de hele nacht zitten en spoel je ‘s ochtends af tijden het reinigen van je gezicht.

Voor welke huid is een crèmemasker geschikt?

Alle huidtypen maar vooral voor de droge of normale huid. Let ook op met een crèmemasker wanneer je een onzuivere huid hebt.

Wat doet een crèmemasker?

Wat een crèmemasker vooral doet is de huid hydrateren en verzorgen. Daarnaast kan het, wanneer je het masker op een vochtige huid aanbrengt, de huid een plump-effect geven. Dit zorgt ervoor dat je rimpels en fijne lijntjes naar buiten geduwd worden. Je huid voelt ook meteen gladder en strakker aan!

Hoe breng je het masker aan?

Wanneer je een crèmemasker aanbrengt, breng een dikke laag aan. Het lijkt wel een beetje alsof je je eigen moisturizer opsmeert, maar een crèmemasker is vaak wat voller, vetter en dikker dan een normale crème.

Wanneer je je huid net gereinigd hebt breng je het masker aan. Zorg dat je huid nog een beetje nat is zodat de huid het masker beter opneemt. Spoel het masker af (lees wel de gebruiksaanwijzing of dit nodig is) en volg het masker op met je favoriete moisturizer. Gebruik je een slaapmasker dan hoef je vaak het masker de volgende dag pas af te spoelen.

Peelingmasker/Peel-Off masker

Je kunt een peelingmasker dus gebruiken in combinatie met een kleimasker wanneer je een vette of onzuivere huid hebt. Je kunt een peelingmasker ook niet in combinatie gebruiken. Je kunt je huid exfoliëren met behulp van bijvoorbeeld enzymen, maar ook met fruitzuren of retinol (vitamine A zuur).

Gebruik alleen GEEN black-head peelingmasker! Weet je wel, die populaire zwarte maskers? Deze maskers doen niks goeds voor je en zijn zo ontzettend slecht voor je huid. Je huid heeft ongeveer een maand de tijd nodig om te herstellen van zo’n masker.

bron: intothegloss
Voor welke huid is een peelingmasker geschikt?

Alle huidtypen. Het is belangrijk om te kijken welke je het beste kunt gebruiken in combinatie met jouw huid (let bijvoorbeeld op de AHA’s of BHA’s).

Wat doet een peelingmasker?

Een peelingmasker exfolieërt de huid en werkt, afhankelijk van het type masker, anti-ageing. De huidstructuur verbetert(nieuwe cellen) en je huid ziet er weer fris uit. Ook werkt het perfect tegen acne (ontstopt), vermindert de pigmentvleken en littekens.

Heb je last van een gevoelige huid? Let dan wel op wanneer je het teveel gebruikt. Begin met een milde peeling en kijk hoe je hierop reageert. Kijk dit een tijdje aan en gebruik niet teveel zuren door elkaar. Je huid kan hierdoor overgevoelig worden voor bijvoorbeeld de zon en erg gaan schilferen.

Hoe breng je het masker aan?

Je kunt een peelingmasker aanbrengen met een kwastje of met je handen. Vaak moet je een peelingmasker tussen de 15 en de 30 minuten laten zitten maar dit is bij ieder masker verschillend. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing voordat je het maker gaat gebruiken. Laat een peelingmasker ook nooit langer zitten dan de tijd die ervoor staat.

Kleimasker

Een kleimasker is iets wat al jarenlang gebruikt wordt. De Egyptenaren, Grieken en Romeinen waren dol op modderbaden. Heel logisch als je weet dat een modderbad kan helpen bij het genezen van wonden en het stoppen van bloedingen.

Voor welke huid is een kleimasker geschikt?

Een kleimasker is vooral geschikt voor een vette huid, gecombineerde huid (voor de vette zones) en de onzuivere huid.

Wat doet een kleimasker?

Wat een kleimasker doet ligt heel erg aan de soort klei die je gebruikt. Klei kan bacteriën en schimmels doden en overtollige olie/talg opnemen. Zorg alleen wel dat je niet te vaak een kleimasker gebruikt. Dit kan namelijk de talgproductie van de huid stimuleren omdat het de huid kan uitdrogen.

Ik kan je van alles vertellen over de verschillende soorten klei, maar om het makkelijk te houden zijn de kleisoorten onder verdeeld op basis van hun kleur.

Er bestaan witte, grijze, groene en beige-rozige kleisoorten. De witte (Chinese Klei/Kaolien) werkt kalmerend (gevoelige huid), de grijze/crèmig (Bentoniet, uit vulkanische as) absorberend (op talg en vocht) en de groene ontstekingsremmend (goed voor een gevoelige huid). Daarnaast heb je ook nog de beige-rozige klei (Ghassoul uit Marokko). Deze klei kun je voor je haar- en gezicht gebruiken. Ghassoul klei werkt reinigend en ontstekingsremmend.

Hoe breng je het masker aan?

Een kleimasker kun je kant en klaar in de winkel kopen, maar het beste is om deze zelf aan te maken met poeder. Je weet dan zeker dat er geen extra toevoegingen zijn waardoor het masker minder goed zijn werk kan doen.

Kijk welke klei het beste bij jouw huid past en meng de poeder met water. Doe dit in een kom die gemaakt is van plastic of van keramiek. Om ervoor te zorgen dat je huid niet teveel uitdroogt, kun je ook het masker aanmaken met een plantaardige olie zoals bijvoorbeeld jojoba-olie. Dit is eigenlijk beter dan water. Gebruik niet te veel olie want dan blijft het masker niet goed zitten.

Laat je het masker te lang zitten dan kan het de huid uitdrogen en beschadigen. Het is dan ook belangrijk om het masker van je gezicht te verwijderen voordat deze helemaal is uitgehard. Doe dit met lauwwarm water en gebruik hierna je favoriete moisturizer om de huid te voeden.

Wil je alles uit je kleimasker halen dan is het verstandig om je huid van te voren te peelen om zo de dode huidcellen te verwijderen. Een kleimasker kan namelijk weinig met dode huidcellen. Je kunt hiervoor een peelingmasker gebruiken of bijvoorbeeld salicylzuur (voor een onzuivere en vette huid – BHA). Wanneer je van te voren salicylzuur gebruikt, reinig je de dode huidcellen en poriën.

Collageenmasker

Collageenmaskers zijn fijne maar erg dure maskers. Vaak gebruik je een collageenmasker als je echt opzoek bent naar een anti-ageing masker. Ben je opzoek naar een fijn, hydraterend masker dan zijn er genoeg andere (goedkopere) opties.

Voor welke huid is een collageenmasker geschikt?

Dit masker is geschikt voor ieder huidtype want het herstelt de huid. Daarnaast is het een fijn masker als je last hebt van fijne lijntjes en rimpeltjes, een verslapte en een onzuivere huid.

Wat doet een collageenmasker?

Dit masker stimuleert de collageen aanmaak in de huid. Collageen zorgt voor hydratatie, stevigheid, soepelheid en celvernieuwing. Ook houdt collageen het vochtgehalte op peil. Perfect dus als een anti-ageing en hydraterend masker.

Hoe breng je het masker aan?

Er zijn verschillende varianten. Zo heb je een crèmemasker en een sheetmasker met collageen. Wil je alles uit je collageenmasker halen? Kies dan voor een sheetmasker. Een collageen sheetmasker bestaat namelijk uit de puurste vorm van collageen, dit noemen ze ook wel native. Deze vorm heeft de sterkste werking van beide varianten omdat een crèmemasker geen vezels bevat. Dat maakt een collageen crèmemasker minder effectief.

In een volgende post zal ik nog uitleggen hoe je alles uit je masker kunt halen! Ik heb namelijk een aantal handige tips waardoor je optimaal gebruikt maakt van je masker. Stay tuned!

Follow:
Share:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate