Welk huidtype heb jij?

Weet jij al welk huidtype jij hebt? Of twijfel je een beetje? Lees snel verder om erachter te komen welke huidtype je nou echt hebt. Geloof mij, het maakt het gebruik van skincare een stuk makkelijker!

Ik kan natuurlijk van alles vertellen over ingrediënten, producten en tools, maar als je niet weet welk huidtype je hebt, heb je niet zoveel aan deze informatie. Ik moet toegeven dat ik het ook echt een uitdaging vond om erachter te komen wat mijn huidtype was, maar nu ik het weet is het een heel stuk makkelijker om fijne producten aan te schaffen! Het is zo belangrijk om producten te gebruiken die echt bij jouw huid passen, en niet omdat je er goede verhalen over hebt gehoord, je het een fijn merk vindt en het goedkoop (of juist super duur!) is. Tuurlijk zul je een voorkeur hebben voor een bepaald merk, wat natuurlijk prima is. Zorg er alleen wel voor dat je dan echt alleen de producten gebruikt die ook echt bij jouw huid passen. Niks is erger dan veel geld uitgeven aan een product, om er dan achter te komen dat het niks goed voor je huid doet.
Omdat je huid naarmate je ouder wordt verandert, is het belangrijk om regelmatig na te gaan wat voor soort huidtype jij hebt. Zo wordt je huid bijvoorbeeld droger wanneer je ouder wordt. Of zal je huid veranderen wanneer je hormonen veranderen (kijk maar naar mij tijdens mijn zwangerschap).

Welke huidtypen zijn er eigenlijk?

Er zijn vijf basis huidtypen. Ik heb alle huidtypen in een lijstje omschreven. Ik heb ook een blog geschreven waarin ik iets meer inga op alle soorten huidtypen. Dit om te voorkomen dat ik alles in 1 post prop (ze zijn al zo lang, sorry!).

Normale huid

 • Je hebt last van een paar kleine imperfecties.
 • Je poriën zijn bijna niet zichtbaar.
 • Je huid is niet te droog en niet te vet.
 • Wordt eigenlijk gezien als de meest ideale huidtype.
Vette huid

 • Je huid neigt richting een onzuivere huid en je kunt last hebben van mee-eters.
 • De poriën zijn vaak wat groter en erg zichtbaar.
 • De huid kan er wat glimmend (vet) uitzien.
 • Komt vaak voor in de puberteit en wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie.
Gecombineerde huid

 • De huid voelt droog of normaal aan op sommige plekken (bijvoorbeeld op de wangen en rond de ogen).
 • En de huid voelt wat vet op andere plekken (bijvoorbeeld de t-zone).
 • Grotere poriën en een glanzende t-zone.
Droge huid

 • De huid mist vetten en vocht.
 • Je kunt ermee geboren zijn.
 • De huid kan ruw en trekkerig aanvoelen.
 • Fijne droogtelijntjes zijn beter zichtbaar en je kunt last hebben van schilfers.
 • De poriën zijn niet erg zichtbaar.
 • De huid raakt gemakkelijk geïrriteerd.
Gevoelige huid

 • Je kunt dit huidtype hebben in combinatie met een ander huidtype.
 • Kan droog aanvoelen, rood zijn, een branderig gevoel geven en wanneer je het aanraakt pijnlijk aanvoelen.
 • Reageert duidelijk op (nieuwe) huidverzorgingsproducten.

Andere manieren om achter je huidtype te komen

Je hebt verschillende manieren om je huidtype zelf te bepalen. Je kunt gebruik maken van het lijstje hierboven en kijken welke huidtype het beste bij jou past. Je kunt ook de bare-face methode en/of de blotting sheet methode gebruiken. Hier ga je iets beter naar je huid kijken. Ik zal hieronder beide manieren uitleggen.

Voor beide manieren is het belangrijk dat je:

 • Je gezicht goed hebt gereinigd! Gebruik een milde (of helemaal geen) cleanser en dep je gezicht droog. Doe dit in de ochtend want dan is je huid als het goed is helemaal schoon.
 • Breng, na het reinigen, niks aan op je gezicht. Het is belangrijk dat je de huid nu even met rust laat.

Bare-Face Method

Als je bovenstaande stappen hebt genomen, ga je kijken naar je huid. Begin met de t-zone en doe dit 30 minuten nadat je je gezicht hebt gereinigd. Onder de t-zone valt je voorhoofd, neus en kin. Kijk of je dit gedeelte van je gezicht ziet glimmen.

Wacht hierna nog eens 30 minuten en kijk dan naar de rest van je gezicht. Heb je een trekkende huid? Dan heb je waarschijnlijk een droge huid. Zie je dat je t-zone glimt? Dan kan het zijn dat je een normale of gecombineerde huid hebt. Als je niet alleen een glimmende t-zone hebt maar gaan ook je wangen (een beetje) glimmen? Dan heb je waarschijnlijk een vette huid. Hieronder een schema waarin je kunt kijken onder welk huidtype jij valt. Heb je iets meer informatie nodig over de huidtypen zelf? Lees dan even mijn vorige post.

Blotting Sheet Method

De blotting sheet methode is een stuk makkelijker dan bovenstaande methode. Je zou eventueel beide kunnen proberen om zo zekerheid te krijgen over je huidtype. In dit geval is het ook belangrijk om een schone huid te hebben dus deze manier kun je makkelijk na de bare-face method doen. Het enige wat je voor deze manier wel nodig hebt, dat zijn blotting papiertjes. Dit zijn hele dunne velletjes die overtollig talg van de huid verwijderen.

Hoe werkt deze methode?

Leg het blotting papiertje op verschillende delen van je gezicht. Druk deze zachtjes tegen de huid aan, en kijk dan in het licht of je papiertje olie bevat/vet is. Zorg er wel voor dat je het papiertje niet over je huid wrijft maar echt alleen op je huid drukt.

Bevat het papiertje geen tot bijna geen vet? Dan heb je waarschijnlijk een droge huid. Zie je dat het papiertje erg vet is geworden? Dan heb je waarschijnlijk een vette huid. Zie je dat het papiertje vooral vet is geworden op je t-zone, maar op de rest van je gezicht niet zo? Dan heb je misschien wel een normale of gecombineerde huid. Makkelijk he?

Twijfel je nog?

Er zijn natuurlijk nog veel meer andere manieren om je huidtype te bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld via de website van Dr. Jetske Ultee een huidanalyse doen. Je beantwoord dan een aantal vragen en aan de hand daarvan wordt je huidtype bepaald. Ook krijg je meteen een aantal producten te zien welke het beste bij jouw huid passen. Handig maar zorg er dan wel voor dat je de vragen helemaal goed invult. Je kunt de test bijvoorbeeld doen nadat je de bare-face methode hebt gedaan. Zo krijg je iets meer zekerheid.

Het is zo waardevol om goed te weten wat voor soort huidtype jij hebt. Hierdoor kun je de beste huidverzorgingsproducten voor jouw huid vinden en je huid behandelen met de producten die je huid echt nodig heeft.

Ik hoop dat je na het lezen van deze post meer duidelijkheid hebt gekregen over je eigen huid! Twijfel je na deze methodes nog steeds? Ga dan eens langs een schoonheidsspecialiste of dermatoloog. Zij kunnen jou direct vertellen welk huidtype jij hebt!

Misschien dat ik binnenkort nog wat dieper inga op de verschillende huidtypen. Ik kan namelijk nog zoveel meer vertellen over de verschillen, hoe je de verschillende huidtypen het beste kunt verzorgen, hoe je nou eigenlijk het beste een masker aan kunt brengen en welke en nog veel meer. Ik ben alleen nog heel erg aan het kijken naar hoe ik alle informatie ga opdelen en uploaden. Dus als jullie tips hebben laat dit dan vooral weten! Of als jullie vragen hebben, stel ze gerust.♡

Follow:
Share:

7 Comments

 1. anne
  May 16, 2020 / 3:52 pm

  ik vind je website zo fijn. ben echt benieuwed wanneer je weer iets schrijft en waarover dat gaat. ben echt blij met de tips.
  Dankjewel en ik ga je zeker volgen!
  liefs, anne

  • elkedesmit
   Author
   May 16, 2020 / 6:23 pm

   Ahhh super lief, dankjewel!
   Ik ben nog alles aan het uitzoeken maar er komt snel meer online.β™‘
   Mocht je tips hebben dan hoor ik dit graag!

   X

 2. Kelsey
  May 16, 2020 / 9:51 pm

  Lieve El,
  Top wijf! Phoe wat schrijf jij fijn en lekker duidelijk. Ik ben blij dat je terug bent en schrijft over iets waar je hart ligt. Thankss voor dit artikel! Ik weet nu eindelijk wat mijn huidtype isπŸ™‚ Ik kan niet wachten om meer te lezen. Keep them coming !!
  Love Kels

 3. May 17, 2020 / 9:34 am

  Ik denk dat ik een gecombineerde huidtype heb. Mijn t-zone is vaak vettiger dan de rest van mijn gezicht. Maar de huid op mijn gezicht is weer anders dan de huid op de rest van mijn lichaam. Ik heb bijvoorbeeld wel altijd last van droge handen. En de huid van mijn oksels is heel gevoelig. Ik gebruik dan ook echt al tien jaar dezelfde deodorant. Als ik een andere probeer, krijg ik 9 van de 10 keer last van heel erge schrale plekken. Herstel daarvan duurt dan minstens een week.
  Ben benieuwd naar meer artikelen van je. Skincare is een onderwerp waar ik amper verstand van heb, haha.

 4. May 17, 2020 / 6:20 pm

  Leuk! Ik ben duidelijk een gecombineerde huid. Ben al benieuwd naar de tips die je zal geven per huidtype!

  • elkedesmit
   Author
   May 18, 2020 / 11:10 am

   Ohhh ik ook (in combinatie met een gevoelige huid, top)! Persoonlijk vind ik het het meest ‘uitdagende’ huidtype dat er is haha. Zo handig ook, die verschillende droge en vette plekjes op je gezicht ..
   Leuk! Mocht je vragen hebben of ergens iets meer over willen weten dan hoor ik het graag! πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *