Welke huidtypen zijn er?

Huidtypen kunnen op verschillende manieren verdeeld en onderverdeeld worden. De vijf huidtypen die ik in deze post ga uitleggen zijn echt de basis huidtypen.

Foto van the Ordinary.

Zo kun je bijvoorbeeld een hele droge huid hebben in plaats van een droge huid. Ook kun je bijvoorbeeld een droge huid hebben maar wel last hebben van acne, of heb je een uitgedroogde vette huid, welke lijkt op een ‘normale’ vette huid. Onderstaande huidtypen zijn dus erg basic (om het iets makkelijker te houden). Er zijn veel huidcondities en aandoeningen maar dat is iets wat voor iedereen anders is. Dat maakt het ook lastig om je huid goed te leren kennen. Dit kost tijd en energie maar zodra je je eigen huid door hebt ben je al heel ver!

Normale huid

Het normale huidtype wordt eigenlijk gezien als de meest ideale huidtype. Je hebt geen last van een overdreven vette of droge huid. Daarnaast heb je bijna geen tot geen last van een onzuivere huid of last van irritatie.

Je zou denken dat dit huidtype niet zoveel verzorging nodig heeft, maar niets is minder waar. Het is belangrijk om je huid te dagelijks te beschermen met SPF om je “glowy skin” te behouden. Een normale huid kan namelijk eerder tekenen van huidveroudering vertonen dan sommige andere huidtypen. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Het is daarom belangrijk om opzoek te gaan naar een antiaging product welke de huid in balans houdt en tegelijkertijd beschermt en verzorgt.

 • Je hebt last van een paar kleine imperfecties.
 • Je poriën zijn bijna niet zichtbaar.
 • Je huid is niet te droog en niet te vet.
 • Wordt eigenlijk gezien als de meest ideale huidtype.

Vette huid

Merk je dat je make-up niet de hele dag goed blijft zitten en heb je last van een glanzende huid? Dan heb je waarschijnlijk een vette huid. Als je een vette huid hebt, heb je vaak last van overtollige olie op je gezicht. Om deze reden kun je sneller last krijgen van een onzuivere huid, mee-eters, whiteheads en verstopte poriën. Al deze problemen hebben los van elkaar verzorging nodig. Begin met het voorkomen van een uitgedroogde huid. Dit klinkt gek he? Want je denkt vast, maar ik heb toch een vette huid? Dit klopt, alleen kan het dan wel zijn dat je vocht tekort komt. Wanneer je vocht tekort komt, gaat je huid talg produceren om de balans in je huid terug te vinden. Hierdoor ontstaat een uitgedroogde en vette huid.

Drink veel water en zorg dat je huid gehydrateerd blijft. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een olievrije gel-hydrator (liefst zonder schuim!) te gebruiken.

Wanneer je de huid goed gehydrateerd hebt, ga je de vettigheid aanpakken. Hiervoor kun je een gezichtsserum gebruiken. Een gezichtsserum zorgt ervoor dat je vocht in de huid vasthoudt en dat deze in balans blijft, zonder dat je huid er nog vettiger van wordt. Wil je een keer een maskertje gebruiken? Ga dan voor een klei masker. Deze helpen onzuiverheden uit je huid te halen. Vergeet daarnaast niet om regelmatig te exfoliëren. Hier heb ik in een eerder blog al wat meer over uitgelegd maar bij dit huidtype is het super belangrijk. Kies voor een product met salicylzuur. Zorg ook dat je moisturizer (alleen op droge plekjes aanbrengen) en SPF niet te zwaar zijn en op waterbasis (aqua als ingrediënt).

 • Je huid neigt richting een onzuivere huid en je kunt last hebben van mee-eters.
 • De poriën zijn vaak wat groter en erg zichtbaar.
 • De huid kan er wat glimmend (vet) uitzien.
 • Komt vaak voor in de puberteit en wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie.

Gecombineerde huid

Heb je last van zowel een droge als een vette huid? Dan heb je waarschijnlijk een gecombineerde huid. Dit wordt ook wel gezien als de meeste ‘lastige‘ huidtype omdat je de verschillende zones anders aan moet pakken. Vaak heb je last van een olieachtige t-zone (hier valt je voorhoofd, neus en kin onder) en je wangen en kaaklijn voelen normaal tot droog aan. Eigenlijk is het heel logisch dat je t-zone wat vettiger is. Je hebt in het midden van je gezicht namelijk meer olieklieren zitten. Dit verklaart dus ook waarom je hier af en toe wat meer glans ervaart. Vaak heb je ook last van vergrote poriën en heel soms van mee-eters en puistjes.

Het is belangrijk om balans in je huid te vinden, en eventuele ‘probleem’ plekjes aan te pakken. Kies voor een hydraterende creme speciaal voor een gecombineerde huid. Gel hydratatoren zijn hier perfect voor. Deze zorgen voor hydratatie en voelt licht aan. Heb je een droog plekje op je t-zone? Smeer deze dan eventueel in met een extra vochtinbrengende creme.

 • De huid voelt droog of normaal aan op sommige plekken (bijvoorbeeld op de wangen en rond de ogen).
 • En de huid voelt wat vet op andere plekken (bijvoorbeeld de t-zone).
 • Grotere poriën en een glanzende t-zone.

Droge huid

Als je een droge huid hebt kun je hier flink last van hebben. Je huid voelt strak aan (ook wanneer je lacht) en hij jeukt en je hebt last van schilfertjes. Je huid ziet er ruw en/of dof uit, heeft misschien rode vlekjes en fijne lijntjes zijn zichtbaar.

Een droge huid kun je krijgen doordat je huid niet meer in balans is. Dit kan komen door bijvoorbeeld irriterende ingrediënten in cosmeticaproducten (alcohol!), doordat je je huid te vaak hebt gescrubd of doordat je de verkeerde huidproducten hebt gebruik (wellicht voor een vette huid?). Je huid wordt automatisch gevoeliger voor zonlicht en andere schade van buitenaf, omdat je huidbarrière verzwakt is.

Begin in ieder geval met voldoende water drinken! Dit geldt overigens voor alle huidtypen maar in het bijzonder voor een droge huid. Je moet er echt voor zorgen dat je huid niet alleen van buitenaf maar ook van binnen gehydrateerd wordt. Doe je dit niet, dan zul je waarschijnlijk veel minder snel verandering in je huid zien. Laat dan ook je koffie en alcohol zo veel mogelijk staan. Dit is namelijk niet bevordelijk voor de hydratatie van je huid, helaas.

Het kan al voldoende zijn om je huid eens per dag te reinigen met een milde reiniger en (of alleen) lauwwarm water. Wanneer je huid nog vochtig is, gebruik dan een parfum vrije vette creme. Wanneer je je creme aanbrengt op een vochtige huid, zorg je ervoor dat vocht minder goed kan verdampen. Hierdoor kunnen de actieve ingrediënten in de creme beter hun werk doen.

Let op! Er zit een groot verschil tussen een droge huid en een vochtarme huid. Een droge huid heeft een tekort aan vet (talg), een vochtarme huid heeft een tekort aan water. Een vochtarme huid kun je hebben in combinatie met andere huidtypen. Dit is dus geen specifiek huidtype. Als er behoefte aan is, dan kan ik hier ook nog een post over schrijven.

 • De huid mist vetten en vocht.
 • Je kunt ermee geboren zijn.
 • De huid kan ruw en trekkerig aanvoelen.
 • Fijne droogtelijntjes zijn beter zichtbaar en je kunt last hebben van schilfers.
 • De poriën zijn niet erg zichtbaar.
 • De huid raakt gemakkelijk geïrriteerd.

Gevoelige huid

Dit wordt gezien als een huidtype, maar komt vaak voor in combinatie met een andere huidtype. Je kunt als snel last krijgen van een gevoelige huid, bijvoorbeeld doordat je een verkeerd ingrediënt in je huidverzorging hebt gebruikt. Je kunt dan al snel last krijgen van een geïrriteerde huid en puistjes. Een gevoelige huid raakt snel geïrriteerd, ontstoken, jeukt, en wordt droog of rood. Je kunt een gevoelige huid ook herkennen aan bijvoorbeeld de huidaandoeningen eczeem en rosacea. Daarnaast is een gevoelige huid vaak rood en voelt deze ruw aan.

Heb je een gevoelige huid? Ben dan alsjeblieft voorzichtig met ALLES wat je op je huid smeert. Helaas spreek ik uit ervaring en heb ik al vaak meegemaakt dan mijn huid branderig en ontstoken aanvoelde nadat ik een nieuw huidverzorgingsproduct ging gebruiken. Sindsdien doe ik dan ook altijd eerst een patch test op mijn huid, voordat ik een product aanschaf (zeker als het een exfoliërend product is!). Ja, dit doe ik ook met cosmetica.

Wat is een patch test?

Een patch test doe je wanneer je huid snel geïrriteerd raakt en je niet zeker weet of het product wel bij jouw huid past. Je brengt een klein beetje van het product aan achter je oren, op je binnen onderarm of langs je kaaklijn. De volgende 24 uur kijk je of je huid op het product reageert.

Voordat je een product aanschaft kijk je ook goed naar de ingrediënten. Bevat het product parfum, kleurstoffen, sulfaten, parabenen of etherische oliën? Ben dan extra voorzichtig. Ik zal binnenkort een overzicht plaatsen met ingrediënten die je beter kunt mijden in skincare.

 • Je kunt dit huidtype hebben in combinatie met een ander huidtype.
 • Kan droog aanvoelen, rood zijn, een branderig gevoel geven en wanneer je het aanraakt pijnlijk aanvoelen.
 • Reageert duidelijk op (nieuwe) huidverzorgingsproducten.
Samenvatting van bovenstaande informatie.

Ben je na het lezen van deze post benieuwd wat jouw huidtype is? Klik dan hier. Ik leg je precies uit hoe je erachter komt welk huidtype jij hebt (het is echt super makkelijk)!

Binnenkort zal ik schrijven over hoe je de verschillende huidtypen verzorgt, welke ingrediënten je beter kunt mijden en wat het verschil is tussen een droge en een uitgedroogde huid. Heb je nog ideeën, onderwerpen of vragen dan hoor ik dit heel graag!

Bronnen: Pinterest, dr. Jetske Ultee, Paula’s Choice.

Follow:
Share:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate